Печат на тази страница

Инструкции за редакторите на броеве

редакция

Инструкции за форматиране на съдържанието за публикуване:

Прилага се отделен файл със съдържание.

Статиите в броя се публикуват в секция с името/номера на броя (например "Брой 4"), в подкатегории според структурата на броя. 

Въвеждащият редакторски текст  към броя се публикува директно в полето за съдържание на секцията с името/номера на броя (например избирате секция "Брой 4").

Текстът е добре да е в RTF формат. Това избягва много от неприятния излишен код, който DOC формата прилепя към текста.

Подзаглавия

Подзаглавията в текста се форматират само с инструмента на редактора като Heading 3, Heading 4, Heading 5 (В йерархията на елементите в сайта Heading 1 и 2 се ползват за заглавие на сайта и броевете на списанието). Не се ползва друг шрифт, фиксирана големина на шрифта или цветове.

Надписи под Фиг./Илюстрация/Изображение

Надписите под фиг., изображение се форматиат само с инструмента за стилове на редактора, избира се тил "captions" от падащото меню.

 

Бележки под линия

Бележките под линия в статията се превръщат в бележки в края на статията (в сайта не се препоръчват страници). За референции към бележка се препоръчва ползването на цифра в квадратни скоби [1], звезда [*], или [#], всички останали нестандартни знаци могат да не се покажат в браузър.

 

Референцията и бележката се свързват взаимно с хиперлинкове за лесна навигация от текста към бележките и обратно. Форматирането е следното:

Референция към бележка <a href="#fn1" name="fr1">[1]</a>
Бележка <p>[<a name="fn1" href="#fr1">1</a>]footnote text</p>
Или и на двете места трябва да се остави котва и линк едновременно. Имената на референциите могат да са "fr1, fr2 и т.н." а на бележките "fn1,fn2 и т.н."

Параграфа на бележката се форматира със стил "footnote" от падащото меню "Styles" на редактора.

Изображения

Картинките е добре да бъдат в отделна папка, а не в  текстовия файл на статията, тъй като ако са ембеднати в текста това изисква да бъдат вадени от там една по една, и след това форматирани и публикувани поотделно. Това условие за форматиране е добре да се съобщава още в първоначалните разговори с авторите!

Формат за публикуване на картинки: Gif; Jpeg, Png. Размери на картинките: не по-големи от 600 пискела по хоризонтала. Резолюция: достатъчна е 72 DPI.

Моля, МАЩАБИРАЙТЕ изображенията предварително до 100% от размера в който ще се ползват в сайта, и тогава качвайте файловете на сайта! Ако оставите оригиналните размери, това води до много излишни мегабайта файл, който блокира зареждането на сайта!!! 

Аудио/видео

Формати за публикуване на аудио: MP3; WMA (Windows Media Audio).

Формати за публикуване на видео: Flash Video (.FLV); Shockwave Video (.SWF); WMV (Windows Media Video).

Начин на публикуване на картинки: с инструмента [Insert/Edit Image] в лентата с инструменти на редактора на съдържанието. Инструмента активира отделен прозорец в който можете да изберете картинка вече качена на сървъра, или да качите такава от компютъра си. След като изберете файла, имате възможности за корекция на размера, размер, вид и цвят на контур, отстъп и др.Ако имате проблем с инструмента за качване на картинки на редактора, можете да ползвате компонента JW Media Manager за да качите картинките си в папка на сървъра, и след това да ги изберете в редактора на конкретната статия. От горното меню на бекенд панела изирате "компоненти"/"JW Media Manager".

Моля, публикувайте картинките в отделна папка за всеки брой, за спазване на ясна структура на съдържанието на сървъра.

Начин на публикуване на видео: 

Ембедване от провайдър за разпространение на медийно съдържание:

Video Provider Video URL Video ID Таг за ембедване на видео директно в съдържанието на статията
Youtube.com
 
 
http;://www.youtube.com/watch?v=DV81bAghxBU
 
DV81bAghxBU
 
{youtube(без паузи)} тук се изписва ID кода на видеото без паузи{/youtube}
 
Google Video
 
video..google.com/videoplay?docid=-814361516845
 
-814361516845
 
{google(без паузи)} тук се изписва ID кода на видеото без паузи{/google}
 
vimeo.com
 
http:://www.vimeo.com/1319796
 
1319796
 
{vimeo(без паузи)} тук се изписва ID кода на видеото без паузи{/vimeo}
 

Публикуване на видео и аудио на сървъра:

- Форматирате файла в един от посочените по-горе формати.

- Качвате файл на сървъра с FTP клиент, тъй като най-вероятно размера на файла ще е по-голям от квотата за онлайн публикуване.

Данни за FTPдостъп:

адрес: seminar-bg.eu

потребителско име: video

парола:s3m1n4r

С тези данни ще публикувате файловете си директно в папката за съхранение на видео файлове.

- След като качите файла, можете да го публикувате директно в съдържанието на статията си със следните тагове: 

Audio/Video Format Audio/Video folder set in params Actual file path AllVideos tag to enter in Joomla!
FLV images/stories/videos images/stories/videos/nadasurf.flv {flv(без паузи)}nadasurf{/flv}
FLV hosted on remote server - http://www.filehosting.com/nadasurf.flv {flvremote(без паузи)}http://www.filehosting.com/nadasurf.flv{/flvremote}
MP3 images/stories/audio images/stories/audio/pixies_bonemachine.mp3 {mp3(без паузи)}pixies_bonemachine{/mp3}
MP3 hosted on remote server - http://www.filehosting.com/pixies_bonemachine.mp3 {mp3remote(без паузи)}http://www.filehosting.com/pixies_bonemachine.mp3{/mp3remote}
SWF (flash) images/stories/videos images/stories/videos/presentation.swf {swf(без паузи)}presentation{/swf}
SWF (flash) hosted on remote server - http://www.filehosting.com/presentation.swf {swfremote(без паузи)}http://www.filehosting.com/presentation.swf{/swfremote}
WMV (Windows Media Video) images/stories/videos images/stories/videos/nadasurf.wmv {wmv(без паузи)}nadasurf{/wmv}
WMV (Windows Media Video) hosted on remote server - http://www.filehosting.com/nadasurf.wmv {wmvremote(без паузи)}http://www.filehosting.com/nadasurf.wmv{/wmvremote}
WMA (Windows Media Audio) images/stories/audio images/stories/audio/pixies_bonemachine.wma {wma(без паузи)}pixies_bonemachine{/wma}
WMA (Windows Media Audio) hosted on remote server - http://www.filehosting.com/pixies_bonemachine.wma {wmaremote(без паузи)}http://www.filehosting.com/pixies_bonemachine.wma{/wmaremote

 Ако изпишете името на файла със съответния таг, сървъра ще го търси директно в папката за съхранение на видео файлове в която сте влезли с FTP акаунта си, така че не мислете за папки и подпапки.

Ако всичко това е прекалено сложно и не се ориентирате, моля свържете се с Красимир Терзиев, за да се уговорите как да пратите аудио/видео файловете.  адрес: krassi [at] ispacemedia [dot] com.

Прочетена 7219 пъти